[...] owocowych smaków. Do tej pory miałeś okazję spróbować, truskawki i wiśni. Teraz pojawiły się nowe smaki. My już przetestowaliśmy - są obłędne! Brzoskwinia to zaledwie 126 kcal w porcji 100g, 0g tłuszczu, 0,5g białka i 23g węglowodanów. Czerwona porzeczka w porcji 100g ma tylko 140 kcal, 1,4g tłuszczu, 1,1g białka i 25g węglowodanów. I [...]
Bariery wytrzymałości ludzkich mięśni są regularnie przełamywane. Dystanse, które obecnie robią wrażenie to już nie tylko maratony, a ultramaratony, które osiągają nawet do 245 km (w przypadku wydarzeń jednoetapowych) i pokonuje się je z reguły w czasie do 48 godzin. Przygotowania do tak długich wyścigów wymagają zupełnie innego podejścia [...]
Mówi się, że zimą człowiek składa się z 65% mandarynek. W czasie świąt może nawet przekraczać 70%. Wniosek z tego taki, że bez mandarynek nie jesteśmy w stanie żyć. Tak samo, jak bez wody i tlenu... A tak na poważnie, to skąd się wzięła mandarynka? Jakie ma wartości odżywcze i dlaczego jest taka pyszna? Pomagają zachować prawidłową masę ciała [...]
[...] Trenujący o wadze 100 kg, przy 12-15% ilości tkanki tłuszczowej, powinien dostarczać: 2,3-3,1 g białka na kg beztłuszczowej masy ciała, czyli od 202,4 do 273 g białka (od 809 kcal do 1092 kcal), od 20 do 27,3% 1,2 g na kg m.c., czyli 120 g tłuszczy (1080 kcal), 27% 4,57 g węglowodanów na kg m.c., czyli 457 g węglowodanów (1828 kcal), 45,7%
[...] pół, aby poczuć poczuć głód i przejść do następnego posiłku. Czerwone mięso zajmuje około 24 godzin, aby czuć się dobrze”. Przeciętnie małe gotowane jajko (50 g) ma około 78 kcal, 6,29 g białka, 0,56 g węglowodanów i 5,3 g tłuszczu całkowitego. Białko jaja kurzego ma około 17 kcal, 3,8 g białka, 0,2 g węglowodanów i 0,1 g tłuszczu. Łatwo można [...]
Wielu młodzieńców ma swoich filmowych idoli i obraz TOP sylwetki, którą chcieliby osiągnąć w jak najkrótszym czasie. Dla niektórych wydaje się to nieosiągalne a inni Twierdzą, że rozwiązania są proste i dostępne dla każdego. W XXI wieku wiele mitów zdążono obalić, ale inne, liczne mają się dobrze. Oto przegląd tych ciekawszych z nich. [...]
Niekiedy napotykamy na swojej ścieżce takie osoby, które są aktywne sportowo, mimo to waga ani drgnie. Deklarują one trzymanie ścisłej diety, ich trening również wyglądają dobrze, ale mimo to sylwetka pozostaje bez zmian. Czym to może być spowodowane? Poniżej zostały przedstawione 3 powody, dlaczego tak się może dziać. Trening siłowy możemy [...]
Ryż w diecie sportowców odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z [...]
[...] ważący ponad 120 kg sześciokrotny Mr. Olympia Dorian Yates. A więc mówisz, że „boisz się przytyć”? A myślisz, że Dorian wziął tę masę z powietrza? Nie! Jadł ponad 6000 kcal dziennie! A więc regularnie „tył”. To, iż waga pokazuje coraz więcej kilogramów, wcale nie musi oznaczać, iż pogarszasz estetykę sylwetki (np. hodujesz „boczki” [...]
Ludzie lubią szybkie rozwiązania swoich problemów. Nic więc dziwnego, że tzw. diety cud, które zakładają drastyczne ograniczenie kalorii, cieszą się taką popularnością, mimo że wiele źródeł przekonuje do wolnego i przemyślanego odchudzania. Perspektywa szybkiego schudnięcia i krótkiej męczarni działa na wiele ludzi jak łakomy kąsek — chwilę się [...]
Wielu młodych mężczyzn stosuje hasło: „najpierw masa, potem rzeźba”. Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie fakt, iż rosnące zatłuszczenie organizmu wywołuje wiele skutków ubocznych. Zwykle budowanie masy niskiej jakości wiąże się ze szkodą dla zdrowia. Dlaczego? Podsumowanie O wiele lepszym posunięciem wydaje się powolne budowanie umiarkowanej [...]
Kulturyści lat 60. i 70. XX wieku, np. Arnold Schwarzenegger, Frank Zane, Franco Columbu, dysponowali o wiele mniejszą masą, jednak bardziej estetycznymi sylwetkami niż zawodnicy, którzy pojawili się na kulturystycznej scenie pod koniec lat 90. XX wieku (np. Ronnie Coleman, Nasser El Sonbaty, Jay Cutler). Ćwiczenia typu „wciąganie brzucha” [...]
[...] Warto mieć na uwadze, że nie każda metoda znaleziona w Internecie będzie dla nas zdrowa. Niektóre diety niskokaloryczne np. takie, które zalecają dzienne spożycie ok. 500 kcal, albo tylko jeden rodzaj produktu mogą spowodować spustoszenie w naszym organizmie. I mowa tu nie tylko o anemii spowodowanej niedoborami składników odżywczych, ale też [...]
Sen jest jednym z najważniejszych czynników dla odnoszenia sukcesu sportowego. Niewłaściwa regeneracja sprzyja pogorszeniu wyników i odniesieniu kontuzji. Na dodatek powoduje to zaburzenia glikemii oraz zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe. Podsumowanie Diety wysokowęglowodanowe przyspieszają zasypianie oraz skracają czas trwania snu wolnofalowego, [...]
W pierwszej części artykułu przyjrzeliśmy się, jak najczęściej jest pojmowane „robienie masy”, dlaczego takie podejście nie jest optymalne oraz zrobiliśmy pierwszy krok do zbudowania poprawnego spojrzenia na tę kwestię. Ruszajmy zatem dalej. Wpływ stażu treningowego i wieku, a robienie masy Część z Was zapewne już długo ćwiczy na siłowni (ja sam [...]
W świecie kulturystyki i fitness krążą wiele mitów dietetycznych i treningowych. Jednym z nich jest stawianie na piedestale np. protein. Nie jest niczym zaskakującym, ale tego rodzaju retoryka jest powielana w Internecie i w kulturystycznej prasie. Więc jeśli pytasz, co jest ważniejsze: węglowodany, białka czy tłuszcze, to nie da się odpowiedzieć [...]
[...] Potwierdzają to liczne badania prowadzone np. na zwierzętach. Eksperymenty W jednym z eksperymentów zwierzętom podawano: dużą porcję glukozy, bez tłuszczów, dostarczano 180 kcal na kg masy ciała dziennie mniej glukozy, mieszanka dostarczała 126 kcal na kg masy ciała dziennie, uzyskano redukcję kaloryczności poprzez zmniejszenie ilości glukozy. W [...]
[...] obojczykami zasobów brązowego tłuszczu (z obu stron) u człowieka wynosi 63 g. Obliczono, iż wszystkie, w pełni pobudzone zasoby tego rodzaju tkanki są w stanie „spalić” 80 kcal dziennie. W normalnych okolicznościach znaczenie ma deficyt rzędu 400-600 kcal dziennie (lub większy). Brązowy tłuszcz w ostatecznym rozrachunku nic nie zmienia. A [...]
[...] czujemy się usatysfakcjonowani na dłuższy czas, czy tak jakbyśmy prawie nic nie zjedli, a po chwili uczucie głodu powraca ze wzmożoną siłą. Rozłożenie przykładowo 2000 kcal na sześć posiłków po niecałe 350 kcal może prowadzić do tego, że po chwili czujemy się głodni, rozdrażnia nas to, a w rezultacie może prowadzić do niepotrzebnego stresu [...]